BAHART Regatta 2023 - Versenykiírás

BAHART Regatta 2023 - Versenykiírás

A BAHART Regatta 2023 amatőr vitorlás versenysorozat kiírása


VERSENYKIÍRÁS
2023. évi BAHART Regatta Versenysorozat

A verseny szervezője a Balatoni Hajózási Zrt. megbízásából 
az Ocean Sailing SE és a Yacht Charter Guru


1. A VERSENY CÉLJA 
Versenyzési lehetőség biztosítása, szabadidős és sport klubtagsággal rendelkező vitorlázók részére egyaránt. A cél, hogy a résztvevők jobban megismerjék a vitorlázás sportágat.

2. SZABÁLYOK
A versenyen az alábbi szabályok érvényesek:
2.1. A VITORLÁZÁS VERSENYSZABÁLYAI 2021- 2024. évekre (továbbiakban RRS),
2.2. Az MVSz 2023. évre kiadott Versenyrendelkezései jelen versenykiírásban ill. a kiadott versenyutasításban szereplő módosításokkal.
2.3. A résztvevő osztályok osztályelőírásai.
2.4. A Dinamikus Yardstick Előnyszámítási Szabályzat, a jelen Versenykiírás, és a később kiadásra kerülő Versenyutasítás (továbbiakban VU). 
2.5. Az 57/2011 NFM rendelet. melléklete, a Hajózási Szabályzat

3. HIRDETÉSEK
3.1. A résztvevő hajók kötelezhetők a rendező szervezet által választott és biztosított hirdetés viselésére.
3.2. Valamennyi hajó jogosult tetszőleges hirdetést viselni mind a hajótesten, mind a vitorlafelületen. Azonban a hajón szereplő hirdetésről előzetesen a nevezés során írásban tájékoztatni kell a rendezőséget. 

4. RÉSZVÉTELI JOGOSULTSÁG 
4.1. Belföldi illetőségű vitorláshajók, amelyek rendelkeznek a Balatonra érvényes hajóokmánnyal és hajózásra alkalmas állapotban vannak.
4.2. Külföldi vitorláshajók, amelyek rendelkeznek saját hatóságuk által megkövetelt dokumentumokkal, és a jelen Versenykiírásban foglaltaknak megfelelnek.

5. NEVEZHETŐ HAJÓK 
Egytestű tőkesúlyos vitorlás hajók, amelyek szerepelnek az MVSZ 2023. évre kiadott Versenyrendelkezések 6.2-es pontjában, valamint minden a VR 6.3-as pontjában szereplő tőkesúlyos hajó, továbbá a 15-ös és 25-ös jolle hajók, amelyek lehetőség szerint rendelkeznek YS számmal. Amelyik hajó nem rendelkezik YS számmal azt a rendezőség sorolja be. 

6. NEVEZHETŐ SZEMÉLYEK 
Bármely felnőtt korú személy, nem szükséges MVSZ, illetve sportegyesületi tagság. Kiskorúak is nevezhetnek, 7 éves kor alatt szülői felügyelettel, 7 éves kor felett írásos szülői engedéllyel. Kormányosnak, mint a hajó felelős személyének kizárólag Magyarországon a hatóság által elismert érvényes hajóvezetői engedéllyel rendelkező személy nevezhető. 

7.  NEVEZÉS 
7.1. A versenyen való indulás feltétele, hogy a nevezési határidőig minden indulónak a megadott online felületen regisztrálni kell és az érvényes okmányok megadását követően ki kell fizetni a nevezési díjat. Nevezni, minden egyes futamra külön-külön kell. 
7.2. A nevezés módjai, helyszínei és időtartamai az alábbiak:
7.2.1. Lehetőség van online nevezésre a https://yachtcharterguru.com/regatta weboldalon a verseny napján (szombat) 9.00 óráig. A kedvezményes online nevezési időszak a versenyeket megelőző keddi nap 20.00 óráig tart. A nevezési díjat átutalással kell fizetni a szervező bankszámlájára, amely az online nevezés megtörténtét visszaigazoló emailben található. A közleményben a hajó nevét vagy azonosítóját kell megadni. A nevezés a nevezési díj kiegyenlítésével válik érvényessé!
7.3. Helyszíni nevezésre csak a verseny napján 07:30 - 09:00 között a Regattának helyszínt adó kikötőben felállított versenyirodán van lehetőség. 

Nevezési díjak:***

Korcsoport     Kedvezményes előnevezés (online) Nevezés (normál online/helyszíni)
0-7 éves gyermek* 0 Ft 0 Ft
7-18 éves gyermek** 8 900 Ft 10 900 Ft
Felnőtt 9 900 Ft 11 900 Ft

*: 0-7 éves korú gyermek számára a részvétel ingyenes, de sem versenyzői pólót, sem étkezést nem biztosít a Szervező. 
** 7-18 éves kor között versenyzői pólót és étkezést is kapnak a nevezési díjért. 
18 év alatti versenyzőink alkoholos italokat nem kaphatnak. 
*** A július 15-én és 16-án rendezendő második helyszínen, azok, akik mindkét versenynapon indulnak kedvezményt kapnak a nevezési díjból, melynek mértékét az online nevezés megkezdésekor közöljük az nevezési felületen (www.yachtcharterguru.com/entry).

8. VERSENYPROGRAM
8.1. A versenyrendezőség fordulónként egy túrafutam, és július 16-án 1-3 pályafutam lebonyolítását tervezi.
8.2. Versenynapok, futamok száma és figyelmeztető jelzések:

Versenynap Figyelmeztető jelzés Futamok száma
2023. június 24. 10:55 1 túrafutam
2023. július 15.  10:55 1 túrafutam
2023. július 16. 09:55 pályafutamok (1-3)*
2023. augusztus 12. 10:55 1 túrafutam
2023. szeptember 2. 09:55 1 túrafutam és 1 jótékonysági futam

Limit idő: Minden forduló estében: 17:00 óra. Ezen időpontig be nem érkezett hajókat a Versenyrendezőség »célba nem ért« – DNF – jelzéssel értékeli.
*A pályafutamok pontos számát, a figyelmeztető jelzéseket a versenyutasítás tartalmazza majd.

9. VERSENYUTASÍTÁS
9.1. A Versenyutasítás nyomtatott példányai a helyszíni nevezés ideje alatt a versenyirodán megtekinthetők, illetve elektronikus formában elérhető az esemény weboldalán a verseny előtt 3 nappal. Környezetvédelmi okokból nyomtatott példányt nem készítünk a dokumentumokból.

10. HELYSZÍNEK ÉS IDŐPONTOK
10.1 Az egyes fordulók időpontjai és helyszínei a következők:

Forduló Időpont Helyszín
BAHART Regatta I. forduló 2023. június 24 Badacsony
BAHART Regatta II. forduló 2023. július 15. Balatonföldvár
BAHART Regatta III. forduló  2023. július 16. Balatonföldvár
BAHART Regatta IV. forduló 2023. augusztus 12. Balatonszemes
BAHART Regatta V. forduló 2023. szeptember 2. Balatonboglár

10.2. A versenyterület az adott versenyhelyszín előtti vízterület, pontos nagyságát a versenyutasítás határozza meg.

11. VERSENYPÁLYÁK
A túrafutamokat túra pályákon rendezik. A pályafutamokat a versenyutasításban meghatározott pályán rendezik.

12. BÜNTETÉSI RENDSZER
12.1. Az RRS 44.1 szabály úgy módosul, hogy a hajóknak nem kell büntető fordulót végezni, hanem a versenyt követően nyilatkozni kell a szabálytalanságról és a rendezőség döntése alapján büntető pontot kapnak.

13. HAJÓK TÁROLÁSA
13.1. A hajókat, amikor a kikötőben vannak, kijelölt helyükön kell tárolni.

14. KIEMELÉSI KORLÁTOZÁSOK
14.1. A hajókat minden versenynapon 9:30-ig vízre kell tenni. A hajók a verseny alatt csak a versenyrendezőség előzetes, írásos engedélyével, annak feltételeit betartva emelhetők ki.

15. BÚVÁRFELSZERELÉS ÉS MŰANYAG MEDENCÉK
15.1. Víz alatti légzőkészülékek, műanyagmedencék vagy ezekkel egyenértékű berendezés nem használható a hajók körül az első futam előkészítő jelzésétől a verseny befejezéséig.

16. RÁDIÓKAPCSOLAT
16.1. Vészhelyzetet kivéve egy versenyző hajó sem adhat le vagy vehet olyan rádióadást, amely nem érhető el minden hajó számára. Ez a megkötés a mobiltelefonokra is érvényes.
16.2. A Versenyrendezőség a futamok rajtja előtt és a futamok alatt VHF rádión keresztül sugároz információkat a versenyzők részére.

17. ÉRTÉKELÉS 
17.1. A hajók a hazai, az MVSz hivatalos honlapján (www.hunsail.hu) közzétett legfrissebb Yardstick lista alapján négy csoportban kerülnek besorolásra és értékelésre. A YS értékelési csoportok a Dinamikus Yardstick Előnyszámítási Rendszer alapján történik.
YS I csoport: YS szám 96 alatt 
YS II csoport: YS szám 96 – 108 
YS III csoport: YS szám 108 felett
YS Open kategóriát külön nem, hanem a YS csoportokon belül értékeljük a 96 alatt.

17.2. A külföldi lajstromban lévő hajókat a típusnak megfelelő hazai, ennek hiányában a német YS száma szerinti Yardstick csoportban értékelik. Azon külföldi hajókat, melyeknek sem magyar, sem német YS száma sincs, egységesen a YS-I csoportban, 65-ös YS számmal értékelik. 
17.3. A hajók futamonként a korrigált idejüknek megfelelő helyezést kapják és a „legkisebb pont rendszer” szerint kerülnek értékelésre. 
17.4. A BAHART Regatta versenysorozatot csoportonként az a hajó nyeri, amelyik az értékelésre kerülő futamok alapján a legkevesebb pontot gyűjti. A megrendezett versenyek mindegyikének eredménye 1 futam eredményeként kerül beszámításra a végeredménybe. A versenysorozat a legkisebb pontrendszer alapján kerül értékelésre. 
17.5. Az a hajó, amely érvényes nevezést ad le a versenysorozat egy versenyére, és a rajtterületen megjelent, de el nem rajtolt, nem ért célba, a futamból kiállt, attól visszalépett, vagy abból kizárták, azt a rajtterületen megjelent hajók számánál eggyel nagyobb célba érési helyért járó pontszámnak megfelelően kell értékelni. Azonban az a hajó amelyik nem adott le érvényes nevezést az adott fordulóra a versenysorozat értékelésekor a versenysorozatra benevezett hajók számánál eggyel nagyobb célba érési helyért járó ponttal kell értékelni. Ez. módosítja az RRS A5.3-as szabályt.
17.6. A július 16-i pályaverseny összetett eredménye egy önálló futamnak számít, melynek eredménye beleszámít az összetett végeredménybe. 
17.7. Öt megrendezett futam esetén egy futam eredménye kiejthető. 
17.8. Ha két vagy több hajó versenysorozat pontjaiban holtverseny alakul ki, mindegyik hajó futambeli helyezését a legjobbtól a legrosszabbig terjedően sorrendbe kell állítani. Azon helyezésnél, ahol először különbség adódik, a jobb helyezést elérő javára dől el a holtverseny. 

18. DÍJAZÁS 
18.1. Csoportonként és fordulónként az 1-3 helyezett hajók érem- és serlegdíjazásban részesülnek. 
18.2. A versenyen résztvevő egységek a támogatók jóvoltából futamonként tárgyjutalmakat is kapnak. 
18.3. A versenysorozat végeredménye alapján is díjazzák a yardstick csoportok 1-3 helyezett hajóit. 
18.4. A versenysorozat túrafutamai beleszámítanak a YS Trophy versenysorozat értékelésébe.
18.5. A pályaversenyen a min. 4 egységgel részt vevő osztályokat a megfelelő ys csoportban rajtoltatjuk, de a ys díjazáson felül különdíjjal (kupával és éremmel) jutalmazzuk (4 nevezett egységnél 1. hely, 5 nevezett egységnél 1-2 hely, 6 egységtől 1-2-3 hely).
18.6. Az egyes futamok helyszínén, a versenyre nevezett helyi BAHART bérlők között minden túrafutamot követően kisorsolásra kerül:
• 1 db, 12 hónapig érvényes, 3 alkalomra szóló túrabérlet
• 1 db, 12 hónapig érvényes, névre szóló parkolóhely
• 1 db, 12 hónapig érvényes, ingyenes daruzás
18.7. A versenysorozat végén, a legalább 4 futamon részt vett BAHART bérlők között kisorsolásra kerül egy 100.000 Ft értékű jóváírás a 2024-es kikötődíjból.

19. SZAVATOSSÁG KIZÁRÁSA
19.1. A hajók legénységei teljes egészében maguk felelnek biztonságukért, mind a rendezvény szárazföldi eseményein, mind a vízen, és ezt a felelősséget sem a jelen Versenykiírás, sem a Versenyutasítás, sem bármilyen egyéb rendelkezés nem korlátozza. Minden hajó felelős személye, illetve legénysége maga dönt arról, hogy a hajó, illetve a legénység képzettsége alkalmas-e az adott időjárási viszonyok között a versenyen való részvételre. Lásd az RRS 3. szabályt. 
19.2. Azzal, hogy a hajó kihajózik a kikötőből, megerősíti, hogy mind a hajó, mind pedig a legénység alkalmas az adott időjárási viszonyok közötti versenyzésre. 
19.3. A vonatkozó jogszabályok által megengedett keretek között a versenyen való részvétellel kapcsolatban vagy annak folyamán előforduló személyi sérülésekért vagy halálesetért és vagyoni károkért, veszteségekért a versenysorozat szervezői, a versenyt rendező szervezet, annak munkavállalói, tisztségviselői, illetve megbízottjai és alvállalkozói semmilyen felelősséget nem vállalnak. 
19.4. A nevezési lap online elfogadásával a hajó felelős személye kijelenti, hogy a versenyre és a vízi közlekedésre vonatkozó szabályokat és előírásokat ismeri, azokat tudomásul vette, betartja és a felelősségi körébe tartozó személyekkel ezeket ismerteti, illetve az esemény teljes időtartama alatt mind a vízen, mind a szárazföldön betartatja.
19.5. Amennyiben a verseny rendezője úgy ítéli meg, hogy az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé a futamok megrendezését és esetleges későbbi halasztással sem rendezhető futam, a parti programok és egyéb események mindenképpen megrendezésre kerülnek, kivéve egy esetleges vis maior helyzetet.

20. BIZTOSÍTÁS
Minden résztvevő hajónak rendelkeznie kell versenyre is érvényes felelősség-biztosítással, amely esetenként legalább 5 millió forint összegig vagy ennek megfelelő értékig biztosítson fedezetet.

21. MÉDIAJOGOK
22.1. A versenyzők hozzájárulásukat adják, hogy a rendező szervezet és a verseny szponzorai szabadon, korlátozás nélkül felhasználhatják tudósítás, reklám és egyéb célokra az eseményen készült fotó- és videofelvételeket.

22. A VERSENYKIÍRÁS MÓDOSÍTÁSA
22.1. A rendező szervezet az RRS 89.2(a) szabály szerint módosíthatja a Versenykiírást. Minden esetleges változást a verseny weboldalán tesznek közzé: https://yachtcharterguru.com/regatta 

 


KÖRNYEZETVDELMI OKOKBÓL NEM KÉSZÍTÜNK NYOMTATOTT PÉLDÁNYOKAT A VERSENY DOKUMENTUMAIBÓL. AMENNYIBEN MINDENKÉPP SZÜKSÉGED LENNE NYOMTATOTT VÁLTOZATRA, AZ ALÁBBI GOMBRA JATTINTVA PDF FORMÁTUMBAN IS LETÖLTHETŐ A VERSENYKIÍRÁS:

Letölthető versenykiírás